Mungo fazole s rýží – dietní či dětské

Jogi Bhajan učil, že děti by neměly příliš kořenit. Koření velmi účinně aktivuje činnost vnitřních orgánů a v případě dětí je tato zátěž přílišná. Pokud vám ostré a výrazné koření nedělá dobře, zvolte tuto variantu.

  • 2 1/2 šálku vody
  • 1/3 šálku fazolí mungo
  • 1/2 cibule, krájené  (můžete vynechat)
  • 1 bovkový list
  • 1 čajová lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky přášku z kardamomu (můžete vynechat – je to velmi jemné koření prospěšné pro zažívání)
  • 1 špetka kurkumy
  • 1/3 šálku rýže basmati
  • 2 stonky nakrájeného řapíkatého celeru
  • 1 mrkev nakrájet
  • 1 malá cuketa nakrájet
  • 1 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
  • zdravá sójová omáčka – např. Tamari nebo sůl

Přeberte fazolky mungo, vložte je do cedníku a propláchněte vodou. Do hrnce přidejte vodu, oprané fazole mungo, cibuli, bobkový list, bazalku, kardamom, kurkumu. Vařte 20-30 minut dokut mungo nezměkne.

Propláchněte rýži basmati, přidejte ji spolu se zeleninou k fazolkám mungo (přidejte vodu, pokud je třeba). Znovu uveďte do varu a pak na mírném ohni pod pokličkou vařte dalších 20 minut.

Přidejte ghí, Tamari nebo sůl. Můžete servírovat samostatně nebo s jogurtem.

Recept podle Atma K. Khalsa 12/18/10 převzato z http://www.yogamurrieta.com/node/716

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty pro čistící dietu s mungem a rýží se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.