Špaldové kernoto

špaldové kernotoV prodejnách zdravé výživy dostanete koupit obroušená špaldová zrna, tedy špaldové kroupy. Zapečené chutnají výborně, nebojte se experimentovat.

  • špaldové kroupy
  • 1 větší nebo 2 menší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • olej
  • zelenina dle vašeho výběru (pro jednoduchost jsem použila zmraženou směs baby mrkve, hrášku, zelených fazolek a kukuřice)
  • černý pepř
  • 1,5 lžičky koření garam masala

Kroupy propláchněte vodou a vařte ve slané vodě cca 20-25 min. Připravují se podobně jako dušená rýže, vaříme až do vyvaření tekutiny, pokud jsou kroupy stále tvrdé, vodu doplňujeme až do chvíle kdy jsou kroupy tak akorát příjemně měkké a přitom křupavé. Stejně jako rýži můžete nechat kroupy „dojít“ v peřinách. A stejně jako rýži je můžete uvařit tzv. vodní metodou a přebytečnou vodu na konci vaření prostě slít.

Zmraženou zeleninu vložte do vroucí mírně osolené vody a krátce povařte do poloměkka a pak vodu slijte.
Na kvalitním oleji osmahněte nakrájenou cibulku, po chvíli přidejte nadrobno nasekaný česnek. 1,5 lžičky směsi koření garam masala zamíchejte do oleje k cibuli a česneku a společně chvíli smažte.  Poté promíchejte směs s mírně vařenou zeleninou a nakonec promíchejte s vařenými kroupami. Dochuťte a vložte v zapékací misce do trouby a 20 min. zapékejte.

(Recept od Šárky H.)

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.