Mungo fazole s rýží – tradiční recept

10-12 porcí

  • 1 šálek fazolek mungo
  • 9 šálků vody
  • 1 lžíce bazalky
  • 2 bobkové listy
  • 4-6 šálků nakrájené zeleniny (mrkev, celer, cuketa)
  • 1 šálek rýže basmati

Masala:

  • 1/3 šálku ghí nebo oleje
  • 2 nakrájené cibule
  • 1/3 šálku strouhaného čerstvého zázvoru
  • 8-10 rozmačkaných stroužků česneku
  • 1 vrchovavá lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 vrchovatá lžička koření garam masala
  • 1 lžička rozmačkaných červených čili papriček
  • sůl nebo zdravá sójová omáčka Tamari na dochucení

Přeberte fazolky mungo, propláchněte je v cedníku. Do hrnce dejte vodu, umyté mungo, bazalku, bobkový list a vařte na středním ohni 30-40 min. dokud mungo nezměkne.

Mezi tím ve velké pánvi rozehřejte olej nebo ghí. Přidejte cibuli, zázvor a česnek a zprudka orestujte až začnou hnědnout. Přidejte koření a míchejte. Pokud se směs připaluje, přidejte trošku vody. Po chvíli přimíchejte masalu do vařícího se munga.

Propláchněte rýži a připravte si zeleninu. Oboje najednou přidejte do vařící se směsi munga a masaly. Znovu uveďte do varu, potom teplotu ztlumte, zakryjte hrnec poklicí a vařte celkem 20-25 minut. Každých 5-7 minut zamíchejte.

Nakonec přidejte Tamari nebo sůl.

Podávejte s jogurtem. Recept je výborný pro nemocné, starší osoby i děti (v tomto případě méně koření).

Recept z Conscious Cookery od Siri Ved Kaur Khalsa (revidováno Atma Kaur Khalsa 12-18-10). Převzato z http://www.yogamurrieta.com/node/715

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty pro čistící dietu s mungem a rýží se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.