Různé varianty vodové polévky najdete snad v každé národní kuchyni. Kořeněná sladkokyselá pho se spoustou rýžových nudlí poslouží jako hlavní chod. Potřebujete sice různé druhy koření, ale jinak je na přípravu nenáročná.
- 2 cibule
- zelenina do polévky (mrkev, pórek, čínské zelí)
- 3 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru
- 1 tyčka skořice
- 2 tobolky se zrnky kardamomu
- 2 hvězdičky badyánu
- 1/2 lžičky fenyklu
- 2 hřebíčky
- sůl
- 1 lžička cukru
- balíček tofu
- 3 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
- stvol citrónové trávy (pokud máte)
- čerstvý koriandr
- 1 šálek klíčků (mungo, sója,…)
- limetka či citrón
- rýžové nudle
Na rozpáleném oleji osmažte rozpůlené cibule (můžete včetně slupky) a paličkou trochu natlučený celý kousek zázvoru. Po chvíli přidejte ostatní koření a pokrájenou zeleninu dle vlastní volby a ještě chvíli restujte. Protože nevařím pro polévku masový základ, nešetřím kořením, podle potřeby můžete přidat kostku zeleninového vývaru. Zalijte vodou, přidejte sůl a cukr a vařte, dokud zelenina nezměkně.
Na konci vaření ponořte do polévky kostku tofu a cca 5 min. povařte. Během vaření krásně změkne.
Pokud máte citrónovou trávu, nakrájejte ji na kousky a nasypejte do polévky. Čerstvá citrónová tráva dodává speciální aroma, které se uvolní, jen pokud je nasekaná. Nedá se konzumovat, je lepší, když ji před servírováním vylovíte.
Důležitou součástí jsou rýžové nudle, u nás ve městě je nejlépe nakoupíte ve vietnamské prodejně zeleniny. Na stejném místě lze obstarat také čerstvý koriandr. Rýžové nudle připravte podle návodu, počítejte s tím, že dobře chutnají jen čerstvě uvařené.
Připravte si zeleninu pro ozdobení misky s polévkou – jarní cibulku nakrájejte na kolečka včetně zelené natě, zelenou nať koriandru můžete nakrájet včetně stonků. Klíčky můžete krátce opražit na oleji nebo použít syrové.
Do polévkové misky vložte uvařené rýžové nudle. Ozdobte nakrájenou jarní cibulkou, přidejte klíčky, koriandr a nakrájené plátky tofu. Zalijte horkou polévkou. Podávejte s limetkou či citrónem, kterým polévku hojně zakápeneme. Skvělým doplňkem pro milovníky ostrého jídla je červená pálivá omáčka, kterou dostanete koupit také ve vietnamských obchodech.
Nejlépe se jí hůlkami a poté co vyjíte nudle, tak lžící.
(Recept od Šárky H.)