Pálivá omáčka je skvělým doplňkem k různým jídlům, zejména k Festivalovému kečarí.
- 3 velké cibule nakrájené nadrobno
- 1/4 hrnku drceného sušeného čili (dávka pro otrlé jedince)
- 10 celých malých sušených čili papriček
- 2dl koncentrátu tamarindu (dá se koupit na internetu, je velmi kyselý a trochu sladký, dávkujte opatrně, koncentráty jsou různě husté)
- 4dl horké vody
- 1 a 1/2 hrnku sezamového oleje (může být i méně, u nás je dost drahý)
- 1 lžíce kurkumy
- jablečný ocet
Vložte nakrájenou cibuli do nádoby, poprašte ji mletým či drceným čili. Tamarindový koncentrát rozpusťte v horké vodě. Cibuli zalijte olejem a rozpuštěným tamarindem. Poprašte kurkumou, přidejte celé čili papričky a jablečný ocet. Zamíchejte, uzavřete a nechejte přes noc, nejlépe ale několik dní rozležet v lednici.
Vydrží dlouho a její chuť je stále lepší.