Tato čistící dieta je velmi výživná. Dodá vám dostatek energie i v zimním období a je zvláště vhodná pro lidi nad 40 let. Informace jsem převzala z knihy Foods for Health and Healing od Jogi Bhajana.
Fazolky mungo a rýže jsou prospěšné pro ledviny, střeva i trávicí orgány. Dieta je prospěšná, pokud trpíte zácpou nebo když máte problémy s trávením (v případě trávicích problémů bych zvážila použití loupaného munga). Mungo obsahuje velmi snadno stravitelnou bílkovinu. Pokud ho uvaříte společně s rýží do konzistence kaše či polévky, jedná se o stravu, kterou organizmus tráví opravdu velmi snadno.
Každou dietu je třeba držet minimálně 7 dní, aby vůbec tělo získalo čas k pročištění. Závazek diety po dobu 11 dní je rozumný. Pokud máte chuť dietu držet déle, vhodná doba je až 30 dní.
Jako hlavní jídlo jezte vařené fazolky mungo s rýží a vařenou zeleninou. Do jídla můžete přidávat koření, pokud máte rádi ostřejší, přidejte chili (zvláště v chladném počasí). Mezi jídly můžete jíst ovoce. Pít můžete jogínský čaj nebo vodu (v zimě nejlépe teplou). Také existuje varianta fazolek mungo s rýží s jogurtem. Na této dietě můžete prospívat roky a budete se těšit pevnému zdraví. Jeden svatý muž v Indii se stravoval celý život pouze mungem a rýží s jogurtem. Tuto dietu snídal i večeřel. Také ji ordinoval nemocným, kteří se scházeli u jeho dveří, aby je léčil. Také se jí říká andělská strava.
Jedná se o úpravu tradičního receptu, kterému se říká kičadi, kečari nebo khičrí. Je to ajurvédský pokrm, harmonický a vhodný pro všechny dóši. Podle individuální chuti je možné experimentovat s variacemi koření (hořčičná semínka, římský kmín, koriandr, fenykl) a různými druhy zeleniny. Zachovejte mungo fazolky a rýži basmati jako základ a objevte tu pravou chuťovou variaci pro vás.
Ajurvédské doporučení k časovému rozvržení jídel
Nejvhodnější čas na snídani je mezi 7. a 8. hodinou ranní. Ráno je trávicí oheň slabší a proto ho příliš nezatěžujeme. Můžete snídat ovoce, zvláště v zimním období ho můžete tepelně upravit. Někteří lidé dokonce vůbec necítí potřebu snídat a vyhovuje jim začít časným obědem.
Podle ajurvédy je hlavním jídlem dne oběd. Mezi 11. a 13. hodinou je náš trávicí oheň nejsilnější, proto je vhodné naplánovat si oběd v tomto časovém rozmezí a najíst se dostatečně.
Večeři si naplánujte mezi 17. a 18.h. Čím dříve budete večeřet, tím méně tuku se usadí ve vašem těle. Večeřet byste měli menší porci, než k obědu.
Pokud navyknete své tělo na systém pravidelného jídla ve vhodnou dobu, nebudete potřebovat svačinu. Stojí to za to, protože jídlo zpravidla trávíme až 5h a kručící žaludek se často ozývá jen proto, že je tak zvyklý. Další porce mezi hlavními jídly narušuje kvalitu trávicího procesu.
Přidejte se do Jarního klubu očistné diety v období 30. března – 8. dubna 2016
Jednoduchý recept pro 4-6 osob z knihy Kundaliní jóga podle jogína Bhadžana od Šakty Kaur Khalsa.
Tradiční recept pro čistící dietu
Dietní varianta pro děti a citlivé osoby