Zdraví prospěšný, lahodný, jemný a skvěle nahradí kávu. Klady jogínského čaje by zaplnily celé stránky. V jógové učebnici o výživě se dočtete, že koření zde použitá mají následující vlastnosti:
- černý pepř- pročištuje krev
- kardamom- zlepšuje trávení
- hřebíček- prospívá nervové soustavě
- skořice -zpevňuje kosti
- zázvor- léčí nachlazení a chřipku, rozproudí energii
Mléko napomůže snazšímu strávení kořeněného extraktu. Špetka černého čaje hraje roli příměsi, jež vytváří přesnou chemickou rovnováhu. Jogínský čaj zředěný vodou nebo mlékem se skvěle osvědčil jako „hojivý koktejl“ při zubních trampotách malých dětí. Mléčnou směs uchováte v chladničce týden, čistý vývar vydrží déle.
Do 3 litrů vody vhoďte:
- 20 celých hřebíčků
- 20 tobolek kardamomu, mírně natlučených
- 20 ku!iček černého pepře
- 5 pěticentimetrových tyčinek skořice
- 8 plátků čerstvého zázvoru
Pod pokličkou mírně vařte 20 minut. Doplňte vypařenou vodu a přidejte:
1/4 čajové lžičky černého čaje (nebo 2-3 sáčky)
2 díly čaje zalijte 1 dílem mléka, uveďte do varu, odstavte, podle vlastní chuti oslaďte medem, přeceďte a podávejte. (slazení není ani třeba, uvidíte sami).
Mléko není nezbytné, ale pomáhá ke snažšímu absorbování všech koření a pomáhá nám vyhnout se podráždení střeva.
Chcete-li připravovat menší množství čaje a nemáte čas na odměřování koření, kupte si již připravený jogínský čaj značky YogiTea. Prodává se jako sypaný i porcovaný.