- 4 mrkve
- 1 řapíkatý celer
- 1 bulva fenyklu
na zálivku:
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce nadrobno nakrájené šalotky
- 2 lžíce zelené petrželky
- 2 lžíce bazalky (nebo lze přidat i jinou zelenou bylinku – majoránku, pažitku)
- pepř
Oloupané mrkve naplátkovat pomocí škrabky na brambory a pak pokrájet na jemné proužky, nebo nastrouhat na jemné nudličky (nemělo by to být ale zase moc na jemno, je potřeba, aby mrkev byla křupavá a nezavadala). Řapíkatý celer očistit a nakrájet pouze spodní část (cca 10cm) na co nejtenčí kolečka. Fenyklu odříznout stonky s chmýřím a bulvu rozdělit na 8 dílů, ty také pokrájet na co nejtenčí proužky.
Suroviny na zálivku smíchat dohromady ve skleničce, je důležité přidat čerstvé bylinky, ne sušené! Přimlouvám se alespoň za petrželku. Pak ji zalijeme na zeleninu a promícháme. Nechat odležet asi 10 minut a podávat.
Salát je příjemně křupavý a dokonce vydrží i po zalití zálivkou v dobré kondici pár hodin.
(recept je od Šárky B.)