Potraviny, které léčí

Některé potraviny jsou tak zdravé, že se můžete s jejich pomocí léčit. Mnoho poznatků o léčivých schopnostech některých potravin a koření pochází z pradávného uméní o dlouhověkosti a šťastném životě – Ajurvédy. V následujícím seznamu můžete znovuobjevit potraviny, které stojí za to zařadit do jídelníčku častěji.

Až budete zkoušet nové chuti, nezapomeňte, že každý člověk si nese originální kombinaci základních principů či dóš a že některé z potravin, které budou svědčit jiným, nemusejí prospívat právě vám. Nenuťte se konzumovat, co vám nechutná jen proto, že někdo vám řekl, že je to zdravé, spíše nové chuti objevujte a testujte. Chuť je totiž důležitým ukazatelem, co vaše tělo může potřebovat, jen je třeba zvýšit svoji vnímavost.

Česnek
si už dávno vysloužil pověst posvátné a mocné byliny. Poslední dobou je předmětem výzkumu pro štiplavou látku alicin, kterou obsahuje podobně jako cibule. Jedná se o přírodní antibiotikum a antimykotikum, které si rostliny vyvinuly k vlastní obraně. Tato jedinečná látka nevytváří rezistenci podobně jako průmyslově vyráběná antibiotika a navíc je nepostradatelnou přísadou do mnohých pokrmů.

Cibule
je základem většiny vařených pokrmů a právem. V tradičním léčitelství jsou známé léčivé účinky cibulové šťávy při bolestech ucha, nachlazení a kašli. Také se o ní říká, že podporuje krvetvorbu, krev čistí a udržuje v ní rovnováhu cukru.

Zázvor
se běžně používá pro podporu zažívání a při nachlazení. Vyživuje nervovou soustavu, posiluje a uklidňuje naše nervy, pokud jsme ve stresu. Je zvláště vhodný pro ženy, protože jim dodává energii a uvolňuje napětí spojené s menstruačními bolestmi. Podle jogínské tradice vyživuje mozkomíšní mok. Pro přípravu čaje ho můžete zalít horkou vodou a vyluhovat nebo vařit ve vodě. Pro kuchyňskou úpravu ho můžete strouhat a kombinovat s česnekem a cibulí, jako trojice jsou ještě účinnější.

Banán
obsahuje vitamín C, železo, vápník, draslík, měď a hořčík. Přirozené sladidlo, uklidňuje sliznice. Jezte také bílá vlákna na vnitřní straně slupky. Na průjem – 1 banán každé 3 hodiny, na zácpu – 3 banány za hodinu.

Celer
uklidňuje nervový systém, vnitřně čistí tělo, používá se zejména šťáva ze zelených řapíků.

Černý pepř
čerstvě mletý čistí krev, podporuje trávení a působí preventivně proti plynatosti. Jako čaj na artritidu a astma.

Červená řepa
čistí játra a střeva, upravuje hladinu cukru.

Jablka
čistí tělo a krev, obsahují minerály a vitamíny B a C. Dopoledne dodávají sílu, odpoledne napomáhají trávení.

Kokos
obsahuje vitamíny B a C a minerály. Je to kompletní bílkovina, snadno se vstřebává, používá se pro stavbu těla a pro zvýšení váhy.

Kurkuma
mazivo na klouby, prospívá pokožce i sliznicím. Před použitím je třeba ji povařit. Přidávejte do jídel, kde je žádoucí žlutá barva a připravujte si tzv. Zlaté mléko.

Mandle
obsahují vitamín B, měď, železo, fosfor, vápník, draslík a mnoho bílkovin. Vyrábí se z nich vynikající olej pro vnitřní i vnější užití. Tzv. mandlové mléko je vynikající potravinou pro miminka.

Med a pyl (v rozumném množství)
zlepšuje vstřebávání a vyměšování, na astma, sennou rýmu, alergie, trávení. Podporuje zadržování vápníku v těle.

Pálivá paprika
také kayenský pepř a jalapeno. Vitamíny C a A. Na krevní oběh a posílení trávení. Obsahuje pálivý kapsaicin.

Zelená petrželová nať
na krvetvorbu. Po jídle neutralizuje zápach česneku a cibule.

Zpracováno s využitím Učebnice pro učitele KJ – 1. stupeň
a Foods for Health and Healing (Yogi Bhajan, PhD)

Foods For Health & Healing

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.