Pomazánka z červené řepy
- 2 malé řepy, nebo 1 větší
- 1 krajíček chleba bez kůrky
- 2 lžíce vinného octa
- 1 stroužek česneku utřený
- 4 lžíce vlašských ořechů
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce bílého jogurtu
- špetka tymiánu sušeného
Řepu uvaříme i se slupkou doměkka ve vodě nebo na páře, dá se také upéct v troubě (když zrovna pečete, můžete využít energii – zabalit řepu do alobalu a upéct do měkka). Pak nechat trochu vychladnout, oloupat ji a pokrájet na kousky. V robotu umixovat vše dohromady, podle konzistence doladit dalším jogurtem nebo i ořechy. Pomazánka je výborná vlažná nebo v pokojové teplotě.
Mrkvová pomazánka
- 3 mrkve nastrouhané na struhadle jako na okurku
- 1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička tahini (pasta ze sezamových semínek)
- 1 stroužek česneku utřený
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžíce jogurtu
- 1 lžička oleje – já dala olej z vlašských ořechů
- lahůdkové droždí na zahuštění dle potřeby (prodává se ve zdravé výživě), já dala asi 3 lžičky
- sůl dle chuti
Mrkev povaříme se zázvorem na pár lžících vody asi 3 minuty. Je dobré, když není úplně měkká, ale ještě trochu křupe – je v pomazánce zajímavější. Pak přendat do robotu se všemi surovinami mimo droždí a umixovat. Zahustit droždím a dosolit dle chuti.
(Oba recepty jsou od Šárky B.)