Velmi chutná bezmasá paštika, která se chuťově blíží zvěřinové játrové paštice.
- šálek vařených fazolek adzuki
- 2 šálky na jemno nastrouhané mrkve, bulvového celeru a kořenové petržele
- cibule
- olej nebo ghí
- tymián, rozmarýn, šalvěj (čerstvé jsou lepší)
- případně našpičku nože drceného česneku
Namočte fazolky adzuki do vody a druhý den je uvařte v nové nesolené vodě do měkka. Pro tento recept použijete jen malé množství, proto doporučuji uvařit jich více a zamrazit. Pokud budou dobře okapané, dají se ze zmrazeného sáčku postupně odebírat.
Na oleji osmahněte nakrájenou cibulku (případně také česnek), přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujte, dokud zelenina nezmenší svůj objem a nezměkne. Během restování osolte, dochuťte kořením.
Restovanou zeleninu a uvařené fazolky adzuki a rozmixujte na hustou hladkou pastu a podle potřeby dosolte.
Správnou chuť a konzistenci paštiky pomáhá vytvořit kvalitní tuk. Nejlepší je ghí, které při chladnější teplotě přirozeně tuhne.
(recept od Šárky H.)