- 1 sáček sušeného droždí 7g
- 1 lžička medu
- 2 velká vejce
- 400 ml mléka (použila jsem 200ml vody a 200ml mléka)
- 175 g špaldové celozrnné mouky
- 175 g kukuřičné polenty (nebo i jiné krupičky)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- olej na potření pánve (já použila slunečnicový, v originále je olivový, což na slanou variantu bude fajn )
- banán, borůvky (maliny), kousek másla, med nebo jiný sladký sirup k podávání na sladkou variantu
Rozpustit v misce s lžící vlažné vody droždí a med a nechat vzejít kvásek. Pak prošlehat zbytek surovin do tekutějšího těstíčka, konzistence by měla být jako na lívance. V případě potřeby naředit dalším mlékem. Nechat asi hodinu kynout na teplém místě.
Pak rozpalte nepřilnavou pánev na středním plameni a pomocí ubrousku potřete pánev olejem. Nalijte naběračku těstíčka a krouživým pohybem rozlijte po celé pánvi. Nechat asi 2 minuty smažit, pak ještě snížit teplotu, zakrýt pánev pokličkou a nechat další 2 minuty dopéct, až je zespoda zlatavá a křupavá, z vrchu je naopak vláčná a má v sobě krásné bublinky. Podávat dírkovanou stranou navrch obložené dle chuti. Před každým nalitím těsta, lehce potřít pánev olejem je lepší i u dalších palačinek.
Na fotografii vidíte strukturu palačinky, jinak moc příjemné je v ní právě to křupání kukuřičné mouky 🙂
Tento recept mám z kuchařky Jamieho Olivera Moje Velká Británie, ale upravila jsem ho nahrazením hladké pšeničné mouky, celozrnnou špaldovou. Ke snídani jsou moc lahodné. Na slano se sýrem a zeleninou jsou možná ještě lepší.
(recept od Šárky B.)