- 100g mraženého hrášku (až bude čerstvý tak lépe ten, nebude se muset povařit)
- 20g pecorina (parmazánu, Gran Moravia – prostě tvrdého méně tučného sýra)
- citrón
- olivový olej
- sůl a pepř
- čerstvá máta pár snítek
Hrášek povaříme buď v páře nebo v trošce vody asi 2 minuty, aby jen lehce změkl, pak ho přesuneme do hmoždíře s čerstvou mátou a paličkou rozmačkáme na kaši (nebo v misce rozmačkat vidličkou a mátu nasekat nadrobno). Přidáme najemno nastrouhaný sýr, zakápneme olejem a citronem a dochutíme solí a pepřem. Vše dohromady smícháme. Podáváme na opečené topince z chleba, který potřeme stroužkem česneku. Nejlepší je, když je chleba ještě trochu teplý. Z uvedeného množství je asi 6 toustů.
(recept od Šárky B.)