- 2 hrsti čerstvé nebo zmražené bazalky
- 2 lžíce dýňových semínek nebo pistácií
- 1 stroužek česneku nasekaný
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička limetkové šťávy
- sůl
- pepř
Všechny ingredience buď rozmělníme v hmoždíři nebo usekáme v robotu. Vzniklou pastu skladujeme v lednici ve skleněné lahvičce, povrch pesta zalijeme dalším olejem, aby pesto netmavlo. Vydrží takto uložené minimálně týden. Pesto se dá přidat do zálivky na salát, do polévky, nebo jako v tomto receptu na ugrilovanou zeleninu. Místo bazalky lze i použít hladkolistou petrželku.
Cuketu nakrájíme na si 0,5cm plátky a nasucho ugrilujeme na grilovací pánvi nebo opečeme na nepřilnavé pánvi. Ještě zatepla potřeme lehce pestem a podáváme. (Místo cukety můžete použít také papriku, chřest či vařené zelené fazolky).
(recept od Šárky B.)