Duangu chléb

Výtečný přirozeně bezlepkový chléb ze semínekbez

Ingredience:

  • dva šálky slunečnicových semínek
  • půl šálku zlatých lněných semínek
  • třetinu šálku psyllia
  • půl šálku kokosové mouky (není to samé, jako kokosová moučka)
  • dvě vejce
  • dvě lžíce chia semínekjeden sáček kypřícího prášku s vinným kamenem*
  • lžička soli
  • kmín podle chuti
  • dvě lžíce jablečného octa
  • voda

Postup:
Chia semínka namočíme do hrnku vody. Ostatní semínka pomeleme (stačí mixér NutriBullet 900, slabší na tom shořel, silnější ze semínek vyrobil máslo). Mouku ze semínek smícháme v míse s dalšími ingrediencemi, včetně vody s nabobtnalými chia. Chvíli se těsto může zdát příliš řídké, ale v okamžiku, kdy psyllium natáhne vodu, těsto zhoustne. V tuto chvíli můžeme přidat další vodu (kolem jednoho dcl) a ještě chvíli mícháme.

Formu na „srnčí hřbet“ vyložíme pečicím papírem a dáme do ní těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů na režim „horký vzduch“, než chléb na povrchu ztvrdne (nemá cenu testovat špejlí jako u obilných chlebů). Pečení trvá cca 90 minut podle druhu trouby.

Po vyndání z trouby chléb necháme vychladnout mimo formu. Uchováváme jej po starém způsobu zabalený v utěrce nebo lněném sáčku na chléb. Takto nám vydrží klidně týden.

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.