Výtečný přirozeně bezlepkový chléb ze semínekbez
Ingredience:
- dva šálky slunečnicových semínek
- půl šálku zlatých lněných semínek
- třetinu šálku psyllia
- půl šálku kokosové mouky (není to samé, jako kokosová moučka)
- dvě vejce
- dvě lžíce chia semínekjeden sáček kypřícího prášku s vinným kamenem*
- lžička soli
- kmín podle chuti
- dvě lžíce jablečného octa
- voda
Postup:
Chia semínka namočíme do hrnku vody. Ostatní semínka pomeleme (stačí mixér NutriBullet 900, slabší na tom shořel, silnější ze semínek vyrobil máslo). Mouku ze semínek smícháme v míse s dalšími ingrediencemi, včetně vody s nabobtnalými chia. Chvíli se těsto může zdát příliš řídké, ale v okamžiku, kdy psyllium natáhne vodu, těsto zhoustne. V tuto chvíli můžeme přidat další vodu (kolem jednoho dcl) a ještě chvíli mícháme.
Formu na „srnčí hřbet“ vyložíme pečicím papírem a dáme do ní těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů na režim „horký vzduch“, než chléb na povrchu ztvrdne (nemá cenu testovat špejlí jako u obilných chlebů). Pečení trvá cca 90 minut podle druhu trouby.
Po vyndání z trouby chléb necháme vychladnout mimo formu. Uchováváme jej po starém způsobu zabalený v utěrce nebo lněném sáčku na chléb. Takto nám vydrží klidně týden.