- 2 lilky
- 6 stroužků česneku podélně rozdělených na menší díly
- 3 lžíce tahini (pasta z praženého sezamu)
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- mletý pepř
- petrželová nať nasekaná nadrobno
- mletá pálivá paprika
- grilovaný či opečený pitta chléb
Do obou lilků udělejte zářezy malým nožem a protýkejte ho podélnými kousky česneku. Pokud česnek milujte, nemusíte jím šetřit, pokud vám vadí, vynechejte ho.
Lilek grilujte nebo pečte v troubě, dokud není zcela měkký a jeho slupka černá.
Oloupejte spálenou slupku z lilku a nahrubo ho rozmixujte. Přidejte tahini (k dostání v prodejnách zdravé výživy), 2 lžíce oleje, citrónovu šťávu, sůl a pepř. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte (dávám méně citrónu, než je v originálním receptu).
Přidejte petrželku a krátce mixujte, aby se vše spojilo.
Dip nejlépe chutná s opečeným či grilovaným pitta chlebem.
(recept od Šárky H., podle kuchařky Jak grilovat, Steven Raichlen)