- 250 g červené čočky
- 3 čerstvá rajčata nebo půl plechovky loupaných
- 3 stvoly řapíkatého celeru
- 1 malá cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 cm kousek čerstvého zázvoru
- ghí nebo olej
- koření:
1/2 lžičky černé hořčice
1 lžička džíry (římský kmín)
1/2 lžičky koriandru
3/4 lžičky kurkumy
3/4 lžičky kari koření (směs) - sůl podle chuti
- voda podle potřeby
Čočku propláchněte vodou a nechte okapat.
Na ghí nebo na oleji zprudka osmažte celá semínka černé hořčice, džíry a koriandru. Tomuto základu koření se říká čonk a je součástí ajurvédských pokrmů. Tato kombinace koření je zdraví prospěšná a vyhovuje většině lidí. Chutná příjemně, nepálí a zvyšuje naši schopnost dobře trávit.
Po chvíli přidejte cibuli a mleté kari koření (podle složení kari směsi může být výsledný pokrm pálivější) a ještě asi minutu smažte, aby se z koření uvolnily účinné látky. Přidejte na drobno nasekaný česnek a zázvor.
Po chvilce přidejte okapanou čočku a ještě chvíli za stálého míchání pražte. Ještě než začne cibulka nebezpečně tmavnout, zalijte vodou a pomalu vařte. Během vaření přidejte kurkumu.
Po chvíli vaření přidejte do směsi na malé kousky nakrájený řapíkatý celer a oloupaná, nakrájená rajčata. Vařte do měkka, ingredience by měly být téměř či úplně rozvařené. Dál můžete osolit ve chvíli, kdy je čočka měkká.
Dál podávejte s rýží, indickými plackami nebo s chlebem, chutná skvěle na všechny způsoby.