Čočková paštika

  • Čočková paštika1 lžíce oleje, plus další olej na vymaštění formy na pečení
  • 1 nakrájená cibule
  • 2 stroužky česneku rozetřené
  • 1 lžička koření garam masaly
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 850 ml zeleninového vývaru
  • 175g červené čočky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce nějakého čatní nebo rajčatové passaty
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • salát a topinky k podávání

Ve velkém hrnci na rozehřátém oleji osmažíme cibulku a česnek, po chvilce přidáme koření a ještě chvilku opékáme. Pak přilijeme vývar a propláchnutou čočku a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a necháme asi 20 minut povařit do změknutí. Slijeme přebytečnou tekutinu, čočku předáme do mixéru spolu s vejcem, mlékem, čatní a petrželkou, osolíme a rozmixujeme do hladka. Vymažeme zapékací formu, naplníme čočkovou směsí , kterou překryjeme buď pokličkou, nebo alobalem a zapékáme v troubě při teplotě 200°C asi 40 minut, až je na dotek pevná. Pak ještě necháme 20 minut chladnout a přendáme ji do lednice. Studená paštika se vyklopí na velký talíř a nakrájí na plátky. Výborná je se salátem jen tak, nebo obložená na chlebu čí topince.

(recept od Šárky B.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.