Zimní křupavý salát

Zimní salát4-6 porcí

  • 4 mrkve
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 bulva fenyklu

na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené šalotky
  • 2 lžíce zelené petrželky
  • 2 lžíce bazalky (nebo lze přidat i jinou zelenou bylinku – majoránku, pažitku)
  • pepř

Oloupané mrkve naplátkovat pomocí škrabky na brambory a pak pokrájet na jemné proužky, nebo nastrouhat na jemné nudličky (nemělo by to být ale zase moc na jemno, je potřeba, aby mrkev byla křupavá a nezavadala). Řapíkatý celer očistit a nakrájet pouze spodní  část (cca 10cm) na co nejtenčí kolečka. Fenyklu odříznout stonky s chmýřím a bulvu rozdělit na 8 dílů, ty také pokrájet na co nejtenčí proužky.
Suroviny na zálivku smíchat dohromady ve skleničce,  je důležité přidat čerstvé bylinky, ne sušené! Přimlouvám se alespoň za petrželku. Pak ji zalijeme na zeleninu a promícháme. Nechat odležet asi 10 minut a podávat.
Salát je příjemně křupavý a dokonce vydrží i po zalití zálivkou v dobré kondici pár hodin.

(recept je od Šárky B.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.