Zelná bramborová polévka

Zelná bramborová polévkaJe to jednoduchá zelná polévka z Portugalska (Caldo Verde). Máme ji doma moc rádi, je levná, suroviny jsou celoročně po ruce, a já ji vařila v období zelené diety, jen jsem místo brambor použila cuketu.

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 najemno nasekaná cibule ( pórek )
  • 2 najemno nasekané stroužky česneku
  • 600 ml vody
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 400 g brambor pokrájených na kostičky (pro Zelenou dietu použijeme cuketu)
  • sůl a černý pepř
  • 350 g zelných listů pokrájených na tenké nudličky
  • opečené kostky pečiva k polévce (při Zelené dietě jsou moc dobré k zasycení Placičky z munga)

Na oleji při nižší teplotě opečeme cibulku s česnekem, nesmí ale zhnědnout. Pak zalijeme vývarem a vodou, přidáme brambory, osolíme a uvaříme až jsou měkké. Pak polévku rozmixujeme dohladka a vrátíme zpět na plotnu, dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme pokrájené zelí a odstavíme z plotny. Zelné listy se nemají již vařit, je moc dobré, když v polévce křupou a neztratí barvu. Někdy nakonec přistrouhám špetku muškátového ořechu, nebo pokapu bazalkovým pestem.

(recept je od Šárky B.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty, Recepty pro Zelenou dietu se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.