Pomazánky – z mrkve a z červené řepy

pomazánka z č řepy a z mrkvePomazánka z červené řepy

  • 2 malé řepy, nebo 1 větší
  • 1 krajíček chleba bez kůrky
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 stroužek česneku utřený
  • 4 lžíce vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • špetka tymiánu sušeného

Řepu uvaříme i se slupkou doměkka ve vodě nebo na páře, dá se také upéct v troubě (když zrovna pečete, můžete využít energii – zabalit řepu do alobalu a upéct do měkka). Pak nechat trochu vychladnout, oloupat ji a pokrájet na kousky. V robotu umixovat vše dohromady, podle konzistence doladit dalším jogurtem nebo i ořechy. Pomazánka je výborná vlažná nebo v pokojové teplotě.

Mrkvová pomazánka

  •  3 mrkve nastrouhané na struhadle jako na okurku
  • 1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička tahini (pasta ze sezamových semínek)
  • 1 stroužek česneku utřený
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžíce jogurtu
  • 1 lžička oleje – já dala olej z vlašských ořechů
  • lahůdkové droždí na zahuštění dle potřeby (prodává se ve zdravé výživě), já dala asi 3 lžičky
  • sůl dle chuti

Mrkev povaříme se zázvorem na pár lžících vody asi 3 minuty. Je dobré, když není úplně měkká, ale ještě trochu křupe – je v pomazánce zajímavější. Pak přendat do robotu se všemi surovinami mimo droždí a umixovat. Zahustit droždím a dosolit dle chuti.

(Oba recepty jsou od Šárky B.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.