Pití podle ajurvédy a zdravého rozumu

00059215Ajurvéda je starobylá věda o zdraví a dlouhověkosti a přes její stáří několika tisíce let (nebo možná právě proto) nepřestává překvapovat svojí moudrostí a moderním přístupem. V ajurvédě nenajdete žádnou zmínku o pitném režimu či univerzální radu ohledně množství a frekvence pití, protože předpokládá, že každý člověk má individuální potřeby.

Naše potřeba nápojů vychází z vrozené konstituce konkrétního člověka, životních podmínek, ročního období a dalších okolností. Někteří lidé mají těla od pohledu oblá a plná tekutin, proto nemusí pít tolik jako velmi štíhlí lidé, kteří mohou působit někdy až trochu vysušeným dojmem. Základní doporučení pro všechny je dokonalé: pijte, když máte žízeň. Vinou univerzálních, zdraví prospěšných doporučení jsme bohužel zapomněli, k čemu slouží pocit žízně a mnozí se snaží proplachovat tekutinami bez ohledu na skutečné potřeby svého těla. I když nadměrné pití vody se stalo módním, stále existují lidé, kteří na pocit žízně nedbají a pijí naopak příliš málo. Ani tento druhý extrém není správný. Věnujte pozornost svému tělu a naučte se znovu pít přirozeně instiktivně.

Nejlepším nápojem je čistá voda, to platí i v chladném období. Znám hodně lidí, kteří se naučili pít teplou či horkou vodu bez jakýchkoli přísad, což je podle mého to nejlepší. Pokud je nápoj ochucený nebo dokonce oslazený, snadno přehlédnete, že další tekutinu vaše tělo už nepotřebuje. Všimněte si, že při nadměrném pití při rýmě vůbec neulevíte svému ucpanému nosu. Naopak, dodáním nadbytečné vody do těla se množství sekretu ještě zvýší. Rozlučte se s obřími hrnky a pijte s mírou i při nachlazení!
Častým zlozvykem je také nadměrné pití před jídlem, nejméně vám prospívá, když vypijete před jídlem větší množství něčeho studeného. Trávení můžete trochou teplého nápoje nebo talířem polévky optimálně nastartovat, ale studená limonáda vaše trávení zhorší a zpomalí stejně, jako když chrstnete vodu na oheň, který sotva hoří. Stejně tak není dobré jídlo zapíjet nepřiměřeně velkým množstvím tekutiny. Trávicí šťávy se příliš naředí a sníží se schopnost trávit.

Nejoblíbenějším zimním nápojem je bezpochyby čaj. Existuje bezpočet čajů, kterými můžete nejen uhasit žízeň, ale také potěšit smysly a dokonce znovu dosáhnout harmonie ve svém těle. Bohužel značná část komerčně oblíbených čajových směsí je uměle dochucena aromaty. Vyvarujte se lákavě vonících čajů s umělými příchutěmi, které jen pletou vaše přirozené instinkty a zatěžují vaše tělo. Naše chuť je inteligentní smysl, který nás vede k látkám, které naše tělo v danou chvíli potřebuje. Pokud konzumujete umělé příchutě, své tělo jenom klamete.

00059074 ořezPochutnejte si raději na čajích z přírodních surovin. Dnes je široce rozšířen zázvorový čaj, skvělý nápoj, který má mnoho pozitivních účinků zejména na tzv. trávicí oheň, který představuje schopnost našeho těla rozložit potravu a přeměnit ji na využitelné látky. Pokud je váš trávicí oheň slabý, nebude mít vaše tělo výživu, kterou potřebuje a z nedostatečně ztrávené potravy se bude v těle hromadit toxický odpad. Zázvorový čaj můžete připravovat jako nálev nebo můžete kousky kořene povařit ve vodě, účinnost zázvoru se tím zvýší.
Další skvělou složkou zimních nápojů je skořice. Také krásně zahřívá tělo a zlepšuje zažívání a trávení a má i protizánětlivé účinky.  Když ke skořici a zázvoru přidáte hřebíček, černý pepř a kardamom, máte vlastně recept 00059073 ořezna jednu z nejúžasnějších čajových směsí pro chladné období. Možná ji znáte pod názvem Jogínský čaj nebo Dáta masala. Recept najdete na našich stránkách. Pokud chcete vařit čaj v menším množství, doporučuji zakoupit Klasický jogínský čaj značky Yogi Tea (v BIO kvalitě). Milovníci čokoládové chuti ocení Čokoládový čaj, variantu téhož čaje s příměsí čokoládových slupek. Oba čaje jsou chuťově dokonalé a poslouží dobře i jako náhrada ranní kávy. Za chladných večerů možná budete mít chuť zjemnit svůj oblíbený kořeněný čaj trochou mléka. Pokud nepijete mléko kravské, vyzkoušeje tzv. rostlinná mléka, chutnají opravdu skvěle. Pokud máte rádi sladkou chuť, nebojte se sladit medem. Pokud konzumujete med v syrovém stavu (do vlažného čaje), jeho účinnky jsou jednoznačně pozitivní i při problémech s nadváhou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.