Ovesné sušenky

  • Ovesné sušenky1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů (místo strouhání jsem nahrubo nasekala nožem)
  • 130 g másla
  • 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 lžíce vody
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka skořice
  • lžička vanilkové esence, případně cukr s přírodní vanilkou
  • volitelné: 4 lžíce slunečnicových semínek, lněných (drcených), sezamových, sekaných dýňových, máku apod. (kdo ochutnával – moje poslední varianta obsahovala vlašské ořechy, slunečnici, sezam a mletý mák)

1. Ve velké míse smíchejte vločky, prosátou mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy.

2. V malém hrnci rozehřejte máslo spolu se sirupem. V horké vodě rozmíchejte sodu a přidejte ji k rozehřátému máslu. (másla může být méně, část másla by mělo být možné nahradit např. kokosovým olejem – vyzkouším a dám vědět)

3. Máslovou směs nalijte k suché vločkové směsi, dobře promíchejte (přidávala jsem do směsi další vodu, protože byla příliš suchá, na kvalitě sušenek to neubralo).

4. Rozehřejte troubu na 150°C.

5. Lžičkou tvarujte malé hromádky na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Nechávejte dost místa mezi jednotlivými sušenkami, protože se při pečení roztečou na tenké placičky.

6. Pečte 15-20 minut do zlatohněda. Ještě horké je uvolněte nožem od plechu a nechte vychladnout na mřížce. Pozor, hned po vychladnutí začnou vlhnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

(Originální recept pochází z www.kitchenette.cz)

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.