Ovesné sušenky II.

  • Ovesné sušenky21/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce mléka
  • 175 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 60 g javorového sirupu
  • 300 g ovesných vloček
  • 140 g celozrnné mouky
  • 100 g sušeného ovoce (rozinky, meruňky, švestky, fíky, datle,..)
  • 100 g ořechů (pekanové, vlašské, mandle, lískové, …)
  • špetka soli
  • olej nebo sprej na vymazání plechu
  • můžete přidat semínka slunečnicová, chia, lněná, konopná, sezamová, dýňová, …

1. Předehřejte troubu na 160°C. Olejem nebo sprejem si vymažte větší plech.

2. Do velké mísy nasypte ovesné vločky, mouku, sůl, nasekané sušené ovoce a nasekané ořechy. Na plotnu si postavte malý hrnec a nechte v něm rozpustit máslo. Když je tekuté, přidejte cukr, javorový sirup a metličkou zamíchejte, vznikne hustější emulze. Do malé mističky dejte mléko a rozpusťte v něm prášek do pečiva.

3. Do vločkové směsi přidejte máslovou směs a mléko, vše dobře promíchejte a pomocí vykrajovacích formiček dávejte na plech.

4. Můžete použít formičky na vykrajování cukroví, nebo na marcipán. Pokud nemáte ani jedno, použijte třeba seříznutý kelímek od jogurtu. Vrchovatou lžíci ovesné směsi dejte do formičky položené na plech, lžicí lehce urovnejte a opatrně sejměte vykrajovátko. Z tohoto množství dělám 20 koleček 5,5 cm velkých v průměru a přibližně 1-1,5 cm vysokých.

5. Pečte 25-30 minut do zlata, jen dejte pozor, aby se sušené ovoce nespálilo, bylo by pak hořké.

(Originální recept pochází z www.kitchenette.cz. Druhý recept na Ovesné sušenky jsem objevila náhodou v domění, že se jedná o tentýž, který mi doporučila Šárka B.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.