Lilková musaka

Lilková-musakaTento recept je trochu náročnější na čas, ale vyplatí se suroviny zdvojnásobit a druhou polovinu nandat do alobalových misek, které zapečeme v polovičním čase. Po vychladnutí je pořádně zabalím do mrazáku a mám připravené výborné jídlo, které stačí zmražené dát do trouby na 200°C a zapéct dozlatova.

pro 6 osob

  • 1kg lilků
  • 6 rajčat nasekaných nadrobno
  • 3 velké cibule pokrájené na tenká kolečka
  • 200g Feta sýra
  • 1 špetka skořice, 2 špetky sušeného oregana, sůl a pepř
  • 300g rajčatové passaty
  • olivový olej podle potřeby.

Rozehřejeme horkovzdušnou troubu na 180°C. Škrabkou na brambory oloupeme lilek tak, aby byl pruhovaný (sem tam seškrábneme slupku).

Nakrájíme na asi půlcentimetrová kolečka, přendáme je na plechy vyložené pečícím papírem. Do misky si nalijeme olivový olej a mašlovačkou je lehce potřeme. Trochu osolíme. Pečeme v troubě asi 20 minut, nesmí se připálit – občas je zkontrolujeme.
V originál receptu se mají smažit ve fritovacím hrnci, ale tak nasáknou hrozně moc oleje. Takto je to mnohem zdravější.

Vymažeme zapékací nádobu. Na dno dáme vrstvu lilků. Na ně vrstvu cibulky (kterou jsme si osmahli dozlatova na asi 4 lžících olivového oleje), posypeme směsí koření (v mističce smícháme skořici, oregano, asi 2 špetky pepře a půl lžičky soli), pak přijde vrstva sekaných rajčat (všechna) a rozdrobený sýr. Teď opět lilek, cibulka, koření, sýr. Nakonec vše zalijeme rajčatovou passatou (já si ji v létě vyrábím z přebytků rajčat) a zapečene asi 30 minut v troubě.

Nejlepší je toto jídlo, když se trochu rozleží – klidně do druhého dne a opět pak ohřeje.

(recept od Šárky B.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.