Kari koření

V knize věnované orientální kuchyni jsem se dočetla, že v obchodě prodávaná „kari“ ve srovnání s čerstvě připravenou směsí neobstojí. Bývají připravená pro průměrného spotřebitele, a proto i jejich chuť je jaksi průměrná, nikoho neurazí, avšak ani nenadchne. Navíc často vůbec neobsahují dražší druhy koření, které do směsi patří.
Zkuste si sami vytvořit směs koření, kterému se říká „kari“, můžete experimentovat a vytvořit vlastní recepturu, která chutná právě vám a vaší rodině. 

Zde nabízím recept na směs kari koření, kterou jsem objevila ve zmíněné knize.

  • Kari4 díly kmínu
  • 4 díly kurkumy
  • 4 díly anýzu
  • 2 díly zázvoru
  • 2 díly černého pepře
  • 2 díly kayenského pepře
  • 1 díl kardamomu
  • 1 díl fenyklu
  • 1 díl papriky
  • 1 díl muškátového oříšku
  • 1/2 dílu koriandru
  • 1/2 dílu hřebíčku
  • 1/2 dílu semen hořčice
  • 1/2 dílu máku

Koření uvedená v seznamu smíchejte a uložte na tmavé místo. Pokud máte možnost rozemlít koření v mlýnku nebo v robotu na obilí či kávu, určitě si čerstvé koření namelte či podrťte sami.

(recept od Šárky H. – podle knihy Variace na kuchyně Orientu, Avicenum 1983; Alena Nouzová, Martin Nouza, Karel Nouza)

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.