Jemenské palačinky

Jemenská palačinkaNa 12 palačinek

  • 1 sáček sušeného droždí 7g
  • 1 lžička medu
  • 2 velká vejce
  • 400 ml mléka (použila jsem 200ml vody a 200ml mléka)
  • 175 g špaldové celozrnné mouky
  • 175 g kukuřičné polenty (nebo i jiné krupičky)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej na potření pánve (já použila slunečnicový, v originále je olivový, což na slanou variantu bude fajn )
  • banán, borůvky (maliny), kousek másla, med nebo jiný sladký sirup k podávání na sladkou variantu

Jemenská palačinka strukturaRozpustit v misce s lžící vlažné vody droždí a med a nechat vzejít kvásek. Pak prošlehat zbytek surovin do tekutějšího těstíčka, konzistence by měla být jako na lívance. V případě potřeby naředit dalším mlékem. Nechat asi hodinu kynout na teplém místě.
Pak rozpalte nepřilnavou pánev na středním plameni a pomocí ubrousku potřete pánev olejem. Nalijte naběračku těstíčka a krouživým pohybem rozlijte po celé pánvi. Nechat asi 2 minuty smažit, pak ještě snížit teplotu, zakrýt pánev pokličkou a nechat další 2 minuty dopéct, až je zespoda zlatavá a křupavá, z vrchu je naopak vláčná a má v sobě krásné bublinky. Podávat dírkovanou stranou navrch obložené dle chuti. Před každým nalitím těsta, lehce potřít pánev olejem je lepší i u dalších palačinek.

Na fotografii vidíte strukturu palačinky, jinak moc příjemné je v ní právě to křupání kukuřičné mouky 🙂

Tento recept mám z kuchařky Jamieho Olivera Moje Velká Británie, ale upravila jsem ho nahrazením hladké pšeničné mouky, celozrnnou špaldovou. Ke snídani jsou moc lahodné. Na slano se sýrem a zeleninou jsou možná ještě lepší.

(recept od Šárky B.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.