Grissini špaldové

  • Grissini špaldové500g špaldové celozrnné mouky
  • 7g instantního droždí
  • 10g soli
  • 300ml vlažné vody
  • 6 půlek sušených rajčat
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/2 lžičky sušeného oregana

Nejdříve je potřeba zadělat těsto: na vál prosít 500g mouky, osolit ji. Droždí promíchat s vodou a pomalu vmíchávat do mouky. Těsto je potřeba pořádně propracovat cca 5 minut na vále, podle potřeby přisypávat mouku. Samozřejmě jde tento krok udělat v robotu:)). Těsto pak přendáme do mísy, překryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme asi hodinu kynout.

Mezi tím spaříme sušená rajčata (používám sušená rajčata bez oleje, ty je potřeba spařit, jsou dost slaná a lépe se s nimi pracuje, když nasají trochu vody). Pokud máte rajčata naložená v oleji, není třeba namáčet. Rajčata dáme do misky a zalijeme je vroucí vodou, necháme asi 10 minut odpočívat. Potom vodu slijeme a vymačkáme z rajčat zbytek vody a nakrájíme je na drobno. Pokropíme je troškou oleje a zapracujeme do vykynutého těsta spolu s oreganem. Místo rajčat lze použít třeba: olivy, kmín, oregano, sýr atd. dle vlastní fantazie.

Těsto vyválíme na vále asi na tloušťku 0,5 cm, poprášíme moukou a rozkrájíme na tenké tyčky ostrým nožem. Přendáme dokynout na plechy, které je dobré vysypat krupicí, polentou, hrubou moukou, otrubami…, prostě něčím hrubším. Udělá to moc hezkou strukturu a křupou více. Pozor, nezapoměňte na rozestupy mezi tyčinkami, aby se nespekly k sobě. Nechat kynout cca 20 minut. Pečeme v troubě na 200°C asi 10 minut.
Tyčky vydrží pár dní ve skleněné dóze, pokud je nesníte hned…

(recept je od Šárky B.)

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.