Domácí kváskový chléb

ChlebaKvásek

  • 150g žitné mouky celozrnné
  • 150g vody
  • nechám cca 12 hodin v míse vzejít

Odeberu 1 lžíci na další pečení a uložím do skleničky v lednici.
Pak přidám 300g mouky špaldové, pšeničné nebo ječné – tu jsem teď začala používat místo špaldy a je moc dobrá. Dávám přednost většímu podílu celozrnné mouky.

  • dále 10g soli
  • 5 g kmínu
  • 140g vody

Promíchám pořádně vařečkou a nechám asi 4 hodiny v míse kynout, občas těsto promíchám. Pak přendám na pomoučněný vál a předkládám tak dlouho, dokud nevznikne hezký bochník. Během tohoto překládání těsto pojme dalších cca 100g mouky. Pak přendám do vysypané ošatky a nechám kynout dalších 5-8 hodin podle počasí.

Peču nejlépe v litinovém pekáči s poklicí, který nahřeji spolu s troubou na 250°C. Bochník chleba překlopím do pekáče, zaklopím poklicí a peču 10 minut, pak poklici sundám, snížím teplotu na 200°C a dopeču dalších 25 minut dozlatova a křupava. Vzniknou tak krásné trhliny na povrchu bochníku.

(Recept od Šárky B.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.