Dip z grilovaného/pečeného lilku

  • Dip z grilovaného lilku2 lilky
  • 6 stroužků česneku podélně rozdělených na menší díly
  • 3 lžíce tahini (pasta z praženého sezamu)
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • mletý pepř
  • petrželová nať nasekaná nadrobno
  • mletá pálivá paprika
  • grilovaný či opečený pitta chléb

Příprava lilkuDo obou lilků udělejte zářezy malým nožem a protýkejte ho podélnými kousky česneku. Pokud česnek milujte, nemusíte jím šetřit, pokud vám vadí, vynechejte ho.
Lilek grilujte nebo pečte v troubě, dokud není zcela měkký a jeho slupka černá.

Oloupejte spálenou slupku z lilku a nahrubo ho rozmixujte. Přidejte tahini (k dostání v prodejnách zdravé výživy), 2 lžíce oleje, citrónovu šťávu, sůl a pepř. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte (dávám méně citrónu, než je v originálním receptu).
Přidejte petrželku a krátce mixujte, aby se vše spojilo.

Dip nejlépe chutná s opečeným či grilovaným pitta chlebem.

(recept od Šárky H., podle kuchařky Jak grilovat, Steven Raichlen)

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.