Ajurvédský dál z červené čočky

  • Ajurvédský dál250 g červené čočky
  • 3 čerstvá rajčata nebo půl plechovky loupaných
  • 3 stvoly řapíkatého celeru
  • 1 malá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cm kousek čerstvého zázvoru
  • ghí nebo olej
  • koření:
    1/2 lžičky černé hořčice
    1 lžička džíry (římský kmín)
    1/2 lžičky koriandru
    3/4 lžičky kurkumy
    3/4 lžičky kari koření (směs)
  • sůl podle chuti
  • voda podle potřeby

Čočku propláchněte vodou a nechte okapat.
Na ghí nebo na oleji zprudka osmažte celá semínka černé hořčice, džíry a koriandru. Tomuto základu koření se říká čonk a je součástí ajurvédských pokrmů. Tato kombinace koření je zdraví prospěšná a vyhovuje většině lidí. Chutná příjemně, nepálí a zvyšuje naši schopnost dobře trávit.

Po chvíli přidejte cibuli a mleté kari koření (podle složení kari směsi může být výsledný pokrm pálivější) a ještě asi minutu smažte, aby se z koření uvolnily účinné látky. Přidejte na drobno nasekaný česnek a zázvor.

Po chvilce přidejte okapanou čočku a ještě chvíli za stálého míchání pražte. Ještě než začne cibulka nebezpečně tmavnout, zalijte vodou a pomalu vařte. Během vaření přidejte kurkumu.

Po chvíli vaření přidejte do směsi na malé kousky nakrájený řapíkatý celer a oloupaná, nakrájená rajčata. Vařte do měkka, ingredience by měly být téměř či úplně rozvařené. Dál můžete osolit ve chvíli, kdy je čočka měkká.

Dál podávejte s rýží, indickými plackami nebo s chlebem, chutná skvěle na všechny způsoby.

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Recepty se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.